Hyvinvointia ja terveyttä
Elintapamuutoksen polulla
Elintapamuutosta voi verrata luonnossa liikkumiseen. Matkan varrella maisemat vaihtuvat, välillä maasto on vaikeakulkuista ja välillä helppoa, välillä aurinko paistaa ja välillä sataa. Jokainen askel on kuitenkin merkittävä ja vie kohti päämäärää, kun suunta on oikea.
Elintapamuutoksessa onnistumista auttaa, kun tunnistat itsellesi tärkeät asiat ja voimavarat. Jotta saat muutoksesta pysyvän osan elämääsi, tulee muutoksen olla omaehtoista ja omaan arkeen
sopivaa. Arjessa jaksaminen antaa voimaa myös muutoksen toteuttamiseen..
Pohdi, mistä hyvinvointisi koostuu ja mitä toivot tulevaisuudelta?
Tavoitteet ohjaavat toimintaamme, tukevat motivaatiota ja mahdollistavat oman käyttäytymisen muuttamisen. Selkeä ja täsmällinen tavoite auttaa halutun muutoksen saavuttamisessa. On hyvä muistaa, että motivaatiota
ruokkii pienet onnistumiset omassa arjessa. Tähän auttaa se, että asettaa
itselle merkitykselliä ja tarpeeksi pieniä ja konkreettisia tavoitteita. Nämä pienet
edistysaskeleet, ilon aiheet ja onnistumiset omassa arjessa vahvistavat omaa pystyvyyden tunnetta ja tuovat näin lisää
motivaatiota muutospolulla jatkamiseen.
Säännöllinen liikunta, terveyttä edistävä monipuolinen ruokavalio sekä riittävä lepo ja uni tukevat hyvinvointia ja terveyttä ja auttavat myös painonhallinnassa.
Täältä löydät tietoa unen vaikutuksista terveyteen, hyvinvointiin ja painonhallintaan sekä unenhuoltovinkkejä.

Ota yhteyttä, niin voin auttaa sinua elintapamuutoksen polulla!
Mitä on hyvä syöminen?
Hyvä syöminen tuottaa nautintoa, auttaa jaksamaan ja edistää hyvinvointia sekä terveyttä. Se on joustavaa, sallivaa ja omaan arkeen sopivaa.
Hyvän syömisen tukipilareita ovat:
- Säännöllinen ja riittävä syöminen
- Monipuolinen ja värikäs syöminen lautasmalli huomioiden
- Runsaasti kuitupitoisia kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä täysjyväviljoja
- Kehon nälkä- ja kylläisyysviestien tunnistaminen ja kuuntelu
- Syömisen ilo, rentous ja joustavuus!
Mitä hyötyä on hyvästä syömisestä?
- Takaa riittävän energiansaannin
- Hillitsee liiallista näläntunnetta
- Ateriakoot pysyvät sopivina
- Pitää yllä hyvää vireystasoa ja keskittymiskykyä
- Tehostaa harjoittelua, suorituskykyä ja palautumista
- Vähentää epäterveellistä napostelua
- Auttaa tunnistamaan kehon luontaiset kylläisyys- ja nälkäviestit
- Pysyy terveempänä
- Nukkuu paremmin
- Hampaat pysyvät kunnossa
- Painonhallinta helpottuu

Ravitsemussuositukset antavat hyvän pohjan terveyttä edistävälle ja monipuoliselle ruokavaliolle. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, marjoja, hedelmiä ja täysjyväviljaa. Lisäksi siihen kuuluvat kasviöljyt, pähkinät ja siemenet, palkokasvit ja kala. Maito- ja lihatuotteiden on hyvä olla mahdollisimman vähärasvaisia. Liiallista suolan, sokerin ja valkoisen viljan käyttöä tulisi puolestaan pyrkiä vähentämään. Terveyden ja ympäristön kestokyvyn kannalta myös lihansyöntiä on hyvä vähentää ja pyrkiä kohti kasvikuntapainotteista ruokavaliota.
Syömiskäyttäytymiseen vaikuttavat monet eri tekijät, kuten kehon fysiologinen nälkä, sosiaaliset- ja ympäristötekijät, arvot, tottumukset ja tunteet. Ruoka ja syömistilanteet herättävät erilaisia ajatuksia ja tunteita, ja toisaalta tunteet vaikuttavat usein syömiseemme. Nykyisen yltäkylläisen tarjonnan ja houkutusten keskellä ei ole aina helppoa löytää niitä parhaita vaihtoehtoja, etenkään jos menee ostoksille väsyneenä ja nälkäisenä. Erilaisten harjoitusten avulla on mahdollista oppia käsittelemään haastaviakin tunteita ja ajatuksia syömisen äärellä.
Täältä löydät lisää tietoa ravitsemuksesta painonhallinnassa.
Lue lisää myös tunnesyömisestä.ja tietoisuustaidoista syömisen tukena.
Ota yhteyttä, jos tarvitset tukea ja vinkkejä ravitsemukseen ja syömiskäyttäytymiseen liittyen tai toivot ravitsemusvalmennusta esimerkiksi urheiluseurallesi!
Liikunnasta hyvää oloa ja terveyttä
Elämäntilanne ja voimavarat vaikuttavat suuresti omaan liikuntamotivaatioon ja liikkumisen mahdollisuuksiin. Hankalissakin tilanteissa voi kuitenkin löytää hyviä ja toimivia ratkaisuja liikunnallisemmalle elämäntavalle. Voit edetä sinulle sopivin askelin, sillä kaikki liike on hyväksi.
Liikunta vaikuttaa mielialaan fysiologisten, psyykkisten ja sosiaalisten vaikutusten kautta. Liikunta lisää mielihyvähormonien eli endorfiinien eritystä usein jo ensimmäisellä liikuntakerralla. Liikunnasta saatava hyvä olo kasvaa kokeilujen kautta, kun löydät itsellesi sopivan liikuntatavan ja hetken.
Säännöllinen liikunta edistää terveyttä monin tavoin kehonpainosta riippumatta:
- Parantaa mielialaa ja unenlaatua sekä vähentää stressiä
- Vaikuttaa suotuisasti veren rasva-arvoihin ja alentaa verenpainetta
- Vähentää mm. tyypin 2 diabeteksen sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä
- Edesauttaa vatsan toimintaa ja vähentää sisäelinten ympärille kertyvän haitallisen rasvakudoksen määrää
- Auttaa säilyttämään hyvän toimintakyvyn ja pitää yllä tuki- ja liikuntaelimistön kuntoa
Liikunta auttaa myös painonhallinnassa
Liikkuminen auttaa pitämään yllä sopivaa energiankulutusta ja säännöllistä ateriarytmiä. Onnistuneeseen painonhallintaan auttavatkin säännöllinen ja terveellinen syöminen, laihduttamattomuus sekä liikkuminen niiden tukena.
Arki- ja hyötyliikunta lisäävät päivittäistä energian kokonaiskulutusta, mikä on olennaista pysyvän painonhallinnan kannalta. Jo muutamankin minuutin kestoinen liikkuminen on hyödyksi. Liikettä arkeen voi lisätä helposti tauottamalla istumista ja tekemällä esimerkiksi pienen taukojumpan tai kävelyn. Liikkumisen kokonaismäärä onkin avainasemassa painonhallinnassa riippumatta sen rasittavuudesta.
Täältä löydät tietoa ja vinkkejä liikunnasta painonhallinnan tukena.
Ota yhteyttä, jos kaipaat tukea tai tsemppaamista liikunnan harrastamiseen!
